Chef ADRIAN SZUCS vă prezintă CULINARIA: Tocană andaluză din coadă de vită

Mâncărurile sau supele din coadă de vită au o istorie îndelungată pe continentul european încă din perioada Imperiului Roman, dar şi în Asia, unde se gătesc în mod tradiţional în bucătăria chinezească. Rabo de toro (coadă de taur, în spaniolă) este numele unui fel de mâncare medieval-andaluz, născut în jurul oraşului Cordoba (secolul XVI), unde se gătea – aproape ritualic – din coada taurilor ucişi în coridă. Tocana andaluză din coadă de vită se găteşte îndelung, cu legume, vin şi mirodenii, pentru a obţine o carne moale şi un sos consistent şi catifelat, cu un gust pregnant.
Ingrediente: 1 coadă de vită (aproximativ 1,5-1,6 kilograme), 4 morcovi, 1/2 rădăcină de ţelină, 2 cepe mari, 5 căţei de usturoi, 6 linguri de ulei de măsline, 3 foi de dafin, 4 roşii mari, 1 litru supă de vită, 500 ml vin roşu sec, 6 linguri oţet balsamic (tradiţional oţet din vin de Jerez), 1 lingură rasă de zahăr, 1 lingură cimbru uscat, sare, piper proaspăt măcinat.
Preparare: Decojiţi roşiile şi tocaţi-le mare. Curăţaţi ceapa şi usturoiul. Tăiaţi usturoiul rondele şi ceapa cuburi mari. Curăţaţi morcovii şi ţelina şi tăiaţi-le cuburi mari. Desfaceţi coada de vită. Căutaţi cu degetul şi secţionaţi între vertebre. Încingeţi uleiul într-o cratiţă groasă de tablă. Rumeniţi bucăţile de carne pe toate părţile. Scoateţi carnea şi păstraţi-o deoparte. Adăugaţi şi rumeniţi 2-3 minute ceapa, usturoiul, morcovul şi ţelina în uleiul în care aţi rumenit carnea. Adăugaţi roşiile, vinul şi supa, zahărul şi oţetul. Adăugaţi carnea de vită, foile de dafin, cimbrul şi fierbeţi acoperit, la foc mediu, completând din când cu apă, timp de aproximativ 3 ore – 3 ore şi jumătate. Carnea trebuie să fie bine pătrunsă. Asezonaţi cu sare (dacă mai este cazul) şi piper proaspăt măcinat. Rabo de toro se serveşte simplu, ca atare, cu pâine proaspătă sau cu cartofi fierţi.

chef-adi

Leave a Comment